Lynlåse – sådan vælger du den rigtige lynlås

Når du skal købe lynlås, er der mange ting at tage hensyn til. Hvilket projekt skal lynlåsen bruges til, hvordan er materialet, hvilken styrke skal lynlåsen have, hvilken længde….; og hvor køber jeg en billig lynlås?

Mange vil gerne købe billige lynlåse. MEN det kan bare være en rigtig dårlig ide. Jeg ved ikke, hvordan du har det med udskiftning af lynlåse. Men jeg kan bestemt SAGTENS finde noget bedre at bruge min tid på.
Så: Spar ikke penge på at købe billige lynlåse. Det koster i tid på den lange bane. Køb kun billige lynlåse hvis det er til noget, hvor man kun sjældent bruger lynlåsen, f.eks. puder. Den billige lynlås er ofte lavet i Kina og er ikke så stærk. Køb dig derfor en lynlås der passer til det, du skal lave.
Sådan vælger du den rigtige lynlås:


Lynlåse fås i mange varianter som alle kan inddeles i to hovedkategorier: plastlynlåse eller metallynlåse.

Vælger du en plastiklynlås, skal du samtidig vælge en af disse: usynlig lynlås, spirallynlås eller delrin lynlåsen.


Usynlig lynlås

Usynlig lynlås

– er en let lynlås i plast, hvor bændlen er lavet af et tyndere polyester materiale.
Den usynlige lynlås er velegnet til kjoler, nederdele og lette bukser, der lynes i siden. Jeg kan også rigtig godt lide at bruge lynlåsen i denne usynlige udgave til puder, sengetøj og ammepuder. Hos STOF og STUFF sælger vi den usynlige lynlås i to længder: 30 og 60 mm. Som med alle andre plastlynlåse, kan du afkorte den ved bare at klippe af og sy over enden, således låsen ikke “smutter” af. Se under ” Afkortning af lynlåse”. Lynlåsen fås kun som “ikke delbar”- lynlås.


Spiral lynlås

Spiral lynlås

– er den gode gamle lynlås i plast. Lynlåsens tænder er lavet af en lang plaststrimmel lagt i en spiral langs bændelstykket i polyester. Spiralen gør, at lynlåsen er enormt stærk. Denne plastlynlås fås i et væld af farver og længder, men som alle plastiklynlåse kan den afkortes. Plastiklynlåsen fås i to bredder: 4 og 6 mm, hvor 4 mm er den mest almindelige til kjoler, bukser, nederdele men også til DIY syprojekter som små tasker og punge. Lynlåsen i 6 mm bredde er mest brugt til større tasker eller jakker/frakker. Spirallynlåsen fås både i “ikke delbar” og delbar version. Og … jeg ELSKER skyderen med hul; der kan jeg fæstne en perle, et bånd eller andet costumizing sjov.


Delrin lynlås

Delrin lynlås

– er bedst kendt i sin delbare udgave. Lynlåsen har grove tænder i støbt kunststof / plast. Denne lynlås bruges mest til jakker og frakker eller striktrøjer. Du kan få lynlåsen i almindelig delbar udgave eller 2-vejs delbar, hvilket vil sige den kan åbnes både oven fra og neden fra. Den kraftige delbare lynlås fås i mange lændger og standardfarver; vi bestiller gerne hjem.Delbar lynlås
til børn

Delbar lynlås til børnetøj

– er denne delrin lynlås med tænder i 4 mm. Den er til alle vores kunder, der elsker at strikke, hækle og sy til de små. Lynlåsen har en super dekorativ ring i skyderen.
Ofte er lynlåsen i sin standardbredde på 6 mm for grov til de små’s tøj. Derfor er denne delbare lynlås super god til børnestrik, babystrik samt børnejakker og babyjakker.
Vi har lynlåsen i længder fra 25 til 40 cm. og i 10 standardfarver.Vælger du derimod en metallynlås, er der knapt så mange valg.


Metallynlåse

Metal lynlås


– er en kraftig og solid men også lidt “stiv” lynlås med metal tænder. Lynlåsen fås i mange løngder, standardfarver og med tænder i gammelguld (øv.), guld (midt) og sølv (ned.).

Du kan få lynlåsen i både delbar og “ikke delbar” udgave.
Den delbare inklusiv 2-vejs delbare metallynlås anvendes primært til vinterfrakker og jakker.

Den “ikke delbare” metal lynlås bruges til f.eks. bukser i en kraftig kvalitet som denim.

Metallynlåsen fås også i bredderne 4 og 6 mm.

Men udover den funktionelle del, som stærk lynlås, kan metallynlåsen også anvendes dekorativt, hvor du ønsker et rustikt udseende. I starten af 2010-erne har modeverden brugt en metallynlås i finere beklædning og på tasker, som en trendy effekt.


Sådan afkorter du en plastiklynlås


Klip lynlåsen af i ønsket længde og sy hen over tænderne, så skyderen ikke kører af.

Det hedder lynlåsens dele


Tænder, skyder og stopper …..
Ja man kan nemt blive forvirret, når man skal beskrive en lynlås’ dele.


Sådan måler man en lynlås’ længde

Når du skal købe en lynlås i den rigtige størrelse, måles lynlåsens længde fra nederste til øverste stopper; altså længden af lynlåsens tænder inkl. stoppere.