Knapper – til lyst og nød

Knapper er på en gang en praktisk og samtidig æstetisk genstand.

Hvem har ikke, som lille – dreng eller pige – elsket at sidde med mormors eller farmors æske med knapper? At sortere knapperne i fine og ikke-fine, i metalknap bunken, perlemorknappernes bunke eller træknappernes bunke var en yndlings beskæftigelse, da iPad’en ikke eksisterede. Det var indbegrebet af hygge, da knapæsken også lugtede af bedstemor.
I dag er der vist ikke så mange, der gemmer på knapper. Og slet ikke klipper knapperne af det slidte tøj og gemmer dem til senere brug.

Selv elsker jeg knapper og det udtryk, de kan give strikketøj, sytøj eller bare en gammel skjorte. Det er lidt lige som med sko. Det er bare ikke ligegyldigt, om det er er en rustik i læder eller en pyntelig i lak (og for knappen i perlemor), man sætter til sin yndlings kjole!

Hvilket materiale skal knapperne vælges i?

Knapper i plastik kan være lidt kedelige og meget basis i ensfarvet, eller de kan være sprælske med motiver som dyr, blomster, biler, striber eller prikker i et væld af glade farver. Knapper med stjerner og knapper med prikker er et hit lige nu. Men selv kedelige plastknapper kan blive smukke; jeg synes, det pynter med en ensfarvet knap isyet med en kontrast farve og måske endda forskellige farver tråd rækken ned.
De ensfarvede knapper i plastik er vaskbare, og jeg synes, man skal vælge plastikknappen, hvis man ønsker et helt enkelt udtryk med lidt farve på. Børneknapperne med eller i motiv vælges naturligvis til børnenes beklædning men kan også være et festligt indslag på en jerseykjole skåret under barmen, som f. eks. Onion 2041. 

Knapper i træ har et rustikt og naturligt udtryk. Nogle knapper er i lyst træ, andre i mørkt og som noget nyt, er man også begyndt at farve træknapperne for bagefter at præge i dem, så et motiv fremstår i træsortens farve. Eller printe/male på træet der herefter lakeres.
Endvidere kan træknapperne være sammensat af flere sorter, der er limet sammen, eller træknappen kan være brændt i kanten, hvilket jeg personligt godt kan lide.
Vælger du en knap i træ, skal du være opmærksom på, at ikke alle kan maskinvaskes. Træknapper er velegnet til strik.

Knapper i metal er oftest noget, man forbinder med sailor-look og overtøj. Knapperne kan være i sølv, kobber eller guld look. Disse metalknapper er alle forgyldte eller farvede.
Men du kan også få de ægte metalknapper, såsom norske knapper i tin eller sølv med ciselering og ornamenter eller vintageknapper i samme materiale og udtryk.
Metalknapper kan være tunge, og du skal være opmærksom på at bruge en slidstærk tråd, da denne let slides og knækker.

Knapper i perlemor giver et let og romantisk udtryk. Perlemorsknapperne kan man få i mange farver og former. Disse knapper er særdeles anvendelige i skjorter, kjoler knappet i ryggen (da perlemorsknappen oftest er ret tynd), let strik og som pynt på knyttede eller hæklede armbånd.
Perlemor er et naturprodukt, så knapperne er aldrig helt ens i farven eller tykkelsen. Dette er med til at give perlemorsknappen sit levende udtryk.

Knapper i kokos fås i lyse og mørke variationer og mange størrelser. Kokosknappen er nem at have med at gøre, da den kan vaskes i maskinen og ellers har det samme rustikke og naturlige udtryk som træknappen.
Kokosknapperne kan også være glaserede i flotte farver.
Kokosknapper er super gode til strik og tøj, hvor du ønsker et naturligt og rustikt look..

Knapper i ægte skind er primært de knapper, der er betrukket med skind i et flet mønster. Mange steder fås knapperne kun i brun eller sort, men køber du en skindrest kan du sagtens selv betrække de flotteste skindknapper.
Knapper i skind giver et eksklusivt look og er velegnet til strik, der skal håndvaskes, eller overtøj der skal renses. Skindknapperne tåler for de flestes vedkommende ikke vask.

Knapper i glas, porcelæn eller keramik er håndlavede og fås ikke ret mange steder. Knapperne er unikke og særdeles smukke. Du kan være heldig at finde dem i vintage eller genbrugsbutikker.
Der findes også rundt i Danmark en del kunsthåndværkere der fremstiller glasknapper, porcelænsknapper eller keramikknapper. Glas og porcelænsknapperne er fine og skrøbelige; de egner sig super flot til femininit tøj og vintage. Keramikknapper er lidt tungere og egner sig til bolig eller retro beklædning.

Hvordan syr jeg knapper i?

Knapperne fås med hals eller i flad version med 2 eller 4 huller. Vælger du en knap med høj hals, er den velegnet til stoffer med lidt tykkelse, strik eller til lukning med trense, da knappen ellers vil komme til at hænge og dingle lidt. Sy knappen fast med en stærk tråd, da knapper med hals har en tendens til at slide mere på tråden.

Knapper med 2 huller sys i enten med matchende eller kontrast farvet tråd. Det er altid en god ide at lave en lille hals mellem knappen og stoffet, da knappen herved sidder pænere, når beklædningen er lukket. Et gammelt fif er at lægge en tændstik under knappen, når du syr den i. Efter syning fjernes tændstikken. Tråden snoes flere gange om syningen mellem knap og tekstil, hvorefter den føres om på bagsiden og hæftes.

Knapper med 4 huller kan du sy i på to måder: enten ved parallelle syninger eller ved syning i kryds. Disse to metoder giver hvert sit udtryk. Krydset er efter min mening mere trendy f.eks. ved isyning af skjorteknapper.
På samme måde som ved den 2-hullede knap anbefaler jeg at lave en lille hals med sytråden.

Jeg vil hurtigst fået taget billeder og sat på indlægget.