Fløjlstof – hvad er det?


Er fløjlstoffet bredriflet, smalriflet eller helt uden riller? Er det babyfløjl eller jernbanefløjl? Og hvad betyder Wales?
Det kan være lidt af en jungle at forstå betegnelserne, når man køber fløjlstof.
Stof i fløjlskvalitet kommer i mange varianter. Fløjlstoffet er grundlæggende et vævet stof med luv. Den fremstilles ved at væve ekstra sæt fiber ind i base-stoffet for at danne den lodrette luv.

I fløjl er luven skåret op i baner og giver dermed det karakteristiske rillede udtryk. Når fløjl er i velour-kvalitet eller duvetinefløjl er luven ikke skåret i baner og derfor uden riller.

Bredden af fløjlstoffets riller angives med Wales-tal. Og generelt kan det siges, at jo højere Wales-tal des smallere riller.

De klassiske fløjlstoffer kommer i tre varianter:

  • Babyfløjl (16-21 Wales) – et let, blødt og smalriflet fløjlstof, der kan anvendes til beklædning til både børn og voksne. Babyfløjlen falder blødt og egner sig selvfølgelig godt til babytøj men også skjorter, nederdele og kjoler til større børn og voksne. Du kan også sagtens sy nederdele eller skjorter til dig selv i babyfløjl. Babyfløjlen kan desuden bruges til accessories som toiletpung eller som boliginteriør f.eks. sofapuder. Babyfløjlstoffet findes i et væld af farver og med flotte mønstre.
  • Jernbanefløjl (11-16 Wales) – et lidt kraftigere og fastere fløjlstof med riller i mellemstørrelse. Jernbanefløjlen bruges ofte til tætsiddende bukser, kjoler og nederdele. Stoffet kan også bruges til overtøj, tasker, puder, betræk til møbler; altså emner der kræver et stof med lidt mere “stivhed”/fasthed. 
  • Bredriflet fløjl (6-11 Wales) – er som jernbanefløjlen i fasthed dog med brede riller. Den bredriflede fløjl findes også i en lidt blødere version. Bredriflet fløjl har det med enten at være helt ude eller meget hot i modebilledet. Looket med bredriflet fløjl henleder opmærksomheden på retro og 60’er stil. Efter min mening er bredriflet fløjl super flot til en spencer som f.eks. denne fra COS. Du kan også sy nederdele, jakker, pusletaske, puder og meget mere i denne trend fløjlstof.