Sy lille trekantet pung – DIY nemt og ligetil.

sy-selv-lille-pung-kokka

Sy løs af dine stofrester.

Du har sikkert lige så mange stofrester, som jeg har. Eller måske er du en haj efter genbrugsstof fra genbrugsbutikkens store udvalg af lækre stoffer syet op som kjoler, skjorter, puder og meget andet? Uanset hvad er det bare den fedeste følelse at kunne bruge stof metervarerne til noget nyt og lækkert. Det giver faktisk helt samme følelse, som jeg har, når jeg laver retten “tøm køleskabet” til aftensmad?

Og du kan sagtens være med, også selv om du er helt ny sy-begynder.

Hvilke stof metervarer kan jeg bruge til trekantspungen?

Du kan faktisk bruge alle vævede stoffer ( – ikke strikkede som jersey). Materialer lige fra den fine silke til det tykke uldstof. Det kommer helt an på, hvilket look du ønsker, og hvor stor du ønsker pungen.

Vælger du de lidt lettere stoffer som bomuldspolplin, silke eller bomuldslærred, er det en god idé at bruge to lag samt et stabiliseringsindlæg som vlieseline. Og så vil jeg nok stadig kun sy en lille pung. I syvejledningen til trekantspung med færdige mål på 17 cm i bredden og 16 cm i højden er det denne metode med de tre lag, der er vist.

Vælger du kraftigt stof, kan du nøjes med et lag. På nogle kraftige stoffer som for eksempel kanvas eller møbelstof er det en god idé at zig-zagge over kanterne eller rundt om stoffet, inden du starter på selve syningen af pungen. Men har du fundet en gammel vinterfrakke i kraftig valket uld og vil gerne sy en pung i stoffet? Så behøver du ikke at kante, idet stoffet er valket. Dette betyder, at ulden er “stampet”/ sammenfiltet og derfor ikke trevler.

Og du kan jo selvfølgelig som noget helt tredje også bruge vandafvisende akrylcoated bomuldsstof.

Hvor meget stof og tilbehør skal jeg bruge?

symoenster-trekantet-pung-kokka

Den trekantede pung på foto er med færdige mål på på 17 cm i bredden og 16 cm i højden. Den er syet i en japansk hør metervarer fra Kokka. Dette stof er godt nok mellemkraftigt men kan stadig bruge et stabiliseringsindlæg. Vlieselinen er hele humlen til at give pungen et skarpt udseende. Til foerstof vil jeg bruge et ensfarvet bomuldsstof.

Læg mærke til den flotte sammensætning af en solgul lynlås til det rød-orange stof. Det er bare om at bruge de lynlåse, du har liggende og ikke har fået brugt.

Til denne pung skal du af materialer bruge følgende:

  • Yderstof: 25 cm (højde) x 40 cm (bredde)
  • Stof til indersiden (foerstof): 25 cm (højde) x 40 cm (bredde)
  • Stabiliseringsindlæg (vlieseline): 25 cm (højde) x 40 cm (bredde)
  • Lynlås på minimum 17 cm.
  • Og så selvfølgelig et symønster; Sy selv en trekantet pung

Sådan syr du en trekantet pung.

Du skal først downloade symønstret. Det er på engelsk men er med fine illustrationer, der gør det nemt at forstå.

Klip de tre lag stof (yder-, foer og indlægsstof) ud efter illustrationen Cutting Layout

Kort fortalt starter du her efter med at sy lynlåsen på, og derefter syr du henholdsvis toppen og bunden sammen. Der kan være mange fagudtryk på engelsk, så derfor har jeg oversat sy-instruktionen.

  1. Stryg vlieselinen på yderstoffet og ri dem derefter sammen med foerstoffet. (Du har nu de tre stykke stof samlet.) Zigzag på symaskinen det hele sammen rundt langs kanterne.
  2. Sy lynlåsen ret mod ret på de korte kanter. Du kan evt. se hvordan i min DIY Sy den nemmeste lille makeup pung.
  3. Sy den nederste kant sammen med ligeud sting og sømrum på 1 cm.
  4. Sy øverste kant lodret sammen med 1 cm sømrum.
  5. Åben lynlåsen og vend pungen ud gennem åbningen. Pres hjørnerne godt ud og damp pungen i form.

TIP: Du kan sy en kort eller lang hank i læder på pungen. Brug remmen/hanken til at bære pungen om håndleddet eller over skulderen.

trekantet-pung-sy-selv

Rigtig go’ syfornøjelse